headerFoto

Start

Zintuigen

Net als mensen hebben koeien zintuigen. Ze hebben ogen om te zien, oren om te horen en een neus om te ruiken. Een koe kan goed horen en ruiken, maar ze kan niet zo goed zien.

Oog

De ogen van een koe staan aan de zijkant van de kop. Hierdoor kan ze bijna alles om zich heen zien. Het enige dat een koe niet kan zien als ze recht naar voren kijkt, is haar achterwerk. Koeien kunnen goed mensen uit elkaar houden. Dit doen ze bijvoorbeeld door de kleding van de mensen te onthouden en hoe groot iemand is. Bij het melken van koeien trekken de boeren meestal dezelfde kleur kleren aan.

Koeien

Koeien

Foto: Pikaluk

Ruiken

Koeien kunnen heel goed ruiken. Ze kiezen hun eten uit door eerst te ruiken. Wanneer het lekker ruikt, eten ze het pas op. Koeien houden niet van de geur van mest. Ze eten geen gras dat naast poep gegroeid heeft. Ook vinden ze spuug vies, dus als een andere koe ergens van heeft gegeten laten ze dit liever liggen. Een koe is dus eigenlijk heel kieskeurig.

Wist je dat!
Koeien hebben net als alle mensen een andere neus. Je buurman heeft een andere neus dan je juf of meester. En jij hebt een andere neus dan je vriendje of vriendinnetje. Zo hebben alle koeien ook een andere neus. Hun neuzen verschillen vooral op het gedeelte tussen de neusgaten, dit wordt ook wel de neusspiegel genoemd. Ze hebben allemaal verschillende rimpels, plooien of groeven.


Neus

Neus

Foto: Pikaluk

Horen

Koeien kunnen hele hoge tonen horen. Zo hoog dat wij ze niet kunnen horen. Wrijf maar eens met twee lepels over elkaar. Wat hoor je dan? Wij (mensen) horen niets, maar de koe hoort dan een schurend geluid. Het is niet altijd fijn voor een koe om dat te horen. De koe kan schrikken van geluiden en dan in paniek raken. Als je een koe aan geluiden wilt laten wennen, kun je een radio zacht aanzetten in de stal. De koe is dan gewend aan geluid, als er dan bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt schrikt de koe minder.


Oor

Foto: Pikaluk