headerFoto

Start

Eten en drinken

Geiten zijn knabbelaars. Ze blijven niet op één plek om veel te eten, maar lopen steeds rond en eten dan overal een beetje. Dit komt omdat de voorouders van geiten in de bergen leefden. In de bergen is het moeilijk om op één plek veel eten te vinden.

Wat eten we vandaag?

Geiten vinden vooral lange grassen, bladeren en takken lekker. Voordat geiten iets opeten, raken ze het eerst aan met hun gevoelige lippen. Daarna proeven ze het. Als ze het lekker vinden eten ze het op. Omdat geiten even op hun achterpoten kunnen staan, kunnen ze ook hogere plekjes bereiken.

Geiten zijn herkauwers. Dat betekent dat ze vier magen hebben. Deze magen heten de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag, net als bij de koe. Als geiten eten, nemen ze een hap, kauwen het en slikken het door. Het eten komt dan in de pens terecht. Na een half uurtje komt het eten weer terug in de bek. De geit kauwt er dan weer op en slikt het daarna weer door. Dan gaat het voedsel ook naar de andere magen. Dit noemen we herkauwen.

Net als andere dieren moeten geiten water drinken. Water moet schoon zijn, anders kunnen geiten ziek worden als ze het opdrinken.

Geiten knabbelen graag

Geiten knabbelen graag

Foto: Scott Bauer