headerFoto

Start

Gedrag

Geiten zijn echte groepsdieren. Overdag zijn ze vooral bezig met eten zoeken. Na het eten zoeken ze een plekje op om uit te rusten. Geiten vinden het leuk om te spelen en poetsen ze zichzelf en elkaar om schoon te blijven.

Geiten leven het liefst samen in een groep. Een groep geiten wordt een kudde genoemd. Mannetjes leven apart van de vrouwtjes. Een grote groep geiten bestaat uit kleinere kuddes. In een kudde is één geit de baas. De baas mag bijvoorbeeld als eerste eten en krijgt de beste plekjes om te liggen. Ook beschermt de baas de groep tegen gevaar. Als er gevaar is, vormen alle kleine kuddes één grote groep. De bazen van de kuddes dreigen dan naar de vijanden door te stampvoeten.

Kudde geiten

Kudde geiten

Foto: Onbekend

Rusten en bewegen

In het wild leven geiten in de bergen. Daar moeten ze klimmen en springen om van de ene rots op de andere te komen. Een geit op de boerderij klimt en springt ook graag. Wanneer ze liggen, zoeken geiten liever een veilig plekje boven de grond uit, dan op de grond zelf. Als ze gaan liggen, rusten ze uit of gaan ze herkauwen. Wat herkauwen is wordt in het hoofdstuk ‘Eten en drinken’ uitgelegd. Geiten zijn echte gewoontedieren: het liefst doen ze elke dag hetzelfde op dezelfde tijd.

Jonge geiten lekker aan het slapen

Jonge geiten lekker aan het slapen

Foto: Onbekend

Zin in een spelletje?

Je hebt net gelezen dat geiten graag springen. Kun jij deze geit daarbij helpen?

Klik hier om te beginnen.

Spelen en onderzoeken

Spelen en onderzoeken

Geiten zijn nieuwsgierige dieren die graag spelen en op onderzoek uit gaan. Vooral lammetjes onderzoeken graag nieuwe dingen. Geiten zijn slimme dieren en leren ook van elkaar. Omdat ze slim zijn, hebben ze vaak door hoe ze kunnen ontsnappen. En als één geit door heeft hoe hij moet ontsnappen, weet de groep dit ook al snel. Als een geit weinig te doen heeft, kan hij zich gaan vervelen. Daarom is het belangrijk dat een boer zijn geiten iets geeft om mee te spelen. Je kan dan denken aan verhogingen, ballen of stro.

Wist je dat!
Sommige geiten vinden het leuk om kunstjes te leren.


Ontspanning!

Ontsnapping!

Foto: Belinda Hankins Miller

Voorplanting

Het verschil tussen een mannetjesgeit en een vrouwtjesgeit is niet moeilijk te zien. Mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaar in de herfst op om jonge geitjes te maken, dit noemen we paren. Moedergeiten zijn ongeveer 150 dagen zwanger, wat we bij dieren drachtig noemen. De jonge geitjes worden in de lente geboren.

Wist je dat!
Sommige geiten krijgen één lam, maar vaak krijgen geiten wel twee of drie lammetjes.


Verschillen tussen mannetje (links) en vrouwtje (rechts)

Verschillen tussen een mannetje (links) en vrouwtje (rechts)

Foto: Teunie