headerFoto

Start

Vlees en melk

In de winkel kun je verschillende soorten eten en drinken kopen die van geiten komen. Er is bijvoorbeeld geitenmelk te koop, maar ook geitenkaas.

Van melkgeiten naar geitenmelk

In Nederland wordt elk jaar meer dan 160 miljoen liter geitenmelk gemaakt, door 200.000 geiten. Van geitenmelk worden veel verschillende producten gemaakt die je in de supermarkt of bij een geitenboer kan kopen. De melk van geiten en de melk van koeien komen op dezelfde manier in de winkel.

Wist je dat! Een geit heeft twee spenen aan haar uier. Een koe heeft vier spenen. Dat is ook een verschil bij het melken.

Geitenmelk

Geitenmelk is anders dan koemelk. Dat komt omdat een geit een ander dier is en andere dingen eet. Geitenmelk smaakt anders, is witter en er zit meer vitamine A en D in. Vitamine A is goed voor je ogen en voor je huid. Vitamine D is goed voor je botten en tanden.

Sommige mensen zijn allergisch voor koemelk. Als ze koemelk drinken kunnen ze ziek worden. Mensen die allergisch zijn voor koemelk kunnen vaak wel geitenmelk drinken. Ook is geitenmelk goed voor mensen die pijn hebben aan hun botten of hooikoorts hebben.

Wist je dat!
Een koe geeft 10 keer zoveel melk als een geit. Een geit geeft 3 liter melk per dag en een koe geeft 30 liter melk per dag! Dat zijn 3 volle grote emmers melk.

Geitenkaas

Geitenkaas is vaak iets witter van kleur dan kaas van koemelk. Geitenkaas smaakt ook iets anders, het is iets pittiger. Geitenkaas wordt op dezelfde manier gemaakt als de kaas van de koe.

Geitenkaas

Geitenkaas

Foto: Teunie

Wist je dat!
Je kan kaas ook zelf maken. Wil je weten hoe? Kijk dan naar dit filmpje.

Zelf kaas maken