headerFoto

Start

Kasten en karven

Honingbijen die in Nederland gehouden worden voor de honing wonen in kasten en korven. Korven zijn van stro gemaakt. Omdat de imker een korf niet makkelijk kan schoonmaken, gebruiken de imkers nu vooral houten kasten. In deze kasten zitten raten.

Raten zijn allemaal houten raampjes. Daarin kunnen de bijen hun cellen bouwen. Deze cellen zijn een soort kamers, waar honingbijen hun honing in bewaren of waar de koningin haar eitjes in legt. De cellen hebben een 6-hoekige vorm, zoals hieronder. Al deze houten raampjes met cellen erin worden honingraten genoemd.

Ze maken deze cellen van een speciaal kleverig stofje, dat uit het achterlijf van een werkster komt. Dit speciale kleverige stofje wordt was genoemd.

Bijenkast

Bijenkast

Foto: onbekend

Wist je dat!
Sommige kaarsen worden van bijenwas gemaakt.

Een kast van boven naar onder

Een bijenkast bestaat uit verschillende verdiepingen.

Een bijenstal met een korf en kasten

Een bijenstal met een korf en kasten

Foto: onbekend

Je kunt de bijen ook een handje helpen en een bijenhotel maken. Veel voorbeelden zie je op bijenhotels.

Honing maken

Honing wordt gemaakt van de nectar uit een bloem. De honingbijen kauwen op de nectar. Door een speciaal stofje in het speeksel van de bijen verandert de nectar. Dit komt doordat de suikers in de nectar veranderen.

Als de nectar klaar is, wordt deze in de cellen gestopt en wordt het door de werksters droog gemaakt. Dit doen ze door heel hard met hun vleugels te wapperen. Daardoor wordt de nectar dikker en wordt het uiteindelijk honing. Er komt steeds een nieuw laagje op, totdat elke cel vol zit met honing. Als alle cellen vol zitten, wordt de honingraat met een waslaagje dichtgemaakt door de werksters

Bij aan het werk

Bij aan het werk

Foto: Rob Doolaard

Wetten en regels

Imkers, de mensen die bijen houden en verzorgen, hoeven zich niet aan heel veel regels te houden. Wel moeten ze hun bijenkasten niet te dicht bij gebieden zetten waar mensen wonen. Vroeger werden bijen dood gemaakt voor de honing. Dat mag nu niet meer!