headerFoto

Start

Zintuigen

Honingbijen hebben net als mensen zintuigen. Maar ze zien, voelen en ruiken de wereld heel anders dan mensen. Hoe ze dat doen wordt hieronder uitgelegd.

  1. Antenne
  2. Kop
  3. Borststuk
  4. Vleugel
  5. Achterlijf
  6. Poten
Zintuigen bij bijen

Zintuigen bij bijen

Foto: Trinkbiene

Zien

Bijenogen bestaan uit een heleboel kleine oogjes. Ze kunnen wel 4.500 tot 7.500 oogjes hebben. Een bij ziet een heleboel kleine beeldjes naast elkaar. Hierdoor zien ze niet zo scherp.

Bijen zien ook hele andere kleuren dan wij. De kleur rood kunnen ze niet zien, maar ultraviolet licht wel. Dat is een soort licht dat wij niet kunnen zien. Bijvoorbeeld het licht dat de zon uitstraalt is ultraviolet licht. Dat is het licht waar wij mensen bruin van worden. Omdat bijen dit licht kunnen zien, kunnen ze aan de vlekken en strepen op bloemen zien, waar bijvoorbeeld nectar of stuifmeel ligt.

Horen

Bijen kunnen niet zoals mensen horen. In plaats van geluiden te horen, voelen ze trillingen. Door deze trillingen ‘praten’ bijen met elkaar.

Voelen

Bijen kunnen met hun poten ook kleine trillingen voelen. Zo kunnen ze contact houden met elkaar. Ook hebben ze kleine antennen op hun kop. Hiermee kunnen ze ook trillingen voelen.

Ruiken

Bijen hebben geen neus zoals mensen. Ze ‘ruiken’ met hun antennes. Daarmee ruiken ze net zo goed als wij met onze neus.

Proeven

Bijen ‘proeven’ met hun antennen en hun poten. Daarmee kunnen ze verschillende smaken proeven, zoals zoet, zuur, zout en bitter.

In de bek van de bij zit een tong, maar daar proeven ze niet mee. Daarmee zuigen ze alleen de honing op, die dan in de honingmaag komt. In de honingmaag wordt eten bewaard, zodat het later bijvoorbeeld in een honingcel gespoten kan worden of aan een andere honingbij gegeven kan worden.