headerFoto

Start

Soorten

Honingbijen leven in grote groepen van wel tienduizend tot soms wel honderdduizend bijen. Zo’n grote groep noemen we een kolonie. Honingbijen moeten met z’n allen samenwerken. Het huis van een honingbij noemen we een korf. Als een honingbij alleen leeft, gaat hij dood. Hij heeft dan niet bescherming van zijn soortgenoten en de bescherming van de korf. Ze hebben elkaar dus nodig om te overleven.

Solitaire bijen zijn bijen die wel alleen leven. Zij kunnen goed voor zichzelf zorgen. De bij die jij in de tuin tegen komt is meestal een solitaire bij.

sociale en solitaire bijen

Vroeger

Bijen stammen af van jagende wespachtigen. Ze bestaan al meer dan 40 miljoen jaar! Mensen eten al heel lang de honing die door honingbijen gemaakt wordt. Er zijn zelfs muurschilderingen in grotten gevonden die 8.000 jaar oud zijn, waarop te zien is dat mensen de honing van honingbijen pakten en opaten.

Nu worden honingbijen in speciale bijenkasten gehouden. De honingbij is een bedreigde diersoort. Dat wil zeggen dat er niet meer zoveel honingbijen op de wereld zijn. Om te zorgen dat de honingbij niet uitsterft, moeten imkers zich aan speciale regels houden. Vroeger werden honingbijen dood gemaakt voor de honing. Nu mag dat niet meer.

Bijen werken samen

Bijen werken samen

Foto: Rob Doolaard