headerFoto

Start

Gedrag

Kippen zijn nieuwsgierige dieren en zijn niet graag alleen. Ze leven veel liever in een groep. Als een kip de ruimte heeft om rond te lopen, begint ze ’s ochtend met het onderzoeken van haar hok. Ondertussen eet ze wat en soms poetst ze haar veren. Daarna legt ze een ei.

In de middag gaat de kip rusten. Ze gaat zonnebaden of neemt een stofbad. Als ze hiermee klaar is, gaat ze weer op zoek naar eten. Ze doet dit door te krabben op de grond en te kijken of er iets eetbaars bovenkomt. Dit gedrag noemen we scharrelen. Tenslotte zoekt ze een geschikte plek om te gaan slapen, bijvoorbeeld in een boom of op een zitstok.

kip

Kippen nemen een zandbad

Foto: Rob Doolaard

Kippen die zich kunnen gedragen zoals ze willen zijn gezonder en actiever. Dit kan je ook terug zien in de hoeveelheid eieren en hoe snel de kippen dik worden. Als een kip zich niet kan gedragen zoals ze wil, kan ze boos en gestrest raken. Hierdoor kunnen kippen zelfs ziek worden!

De veren van een kip

Kippen houden hun veren schoon door ze met hun snavel te poetsen.

Kippen vinden het fijn om een stof- of zandbad te nemen om zich schoon te houden. Op deze manier raken ze vuil en kriebelende beestjes (parasieten) kwijt. Een stofbad maakt de veren ook sterker, zodat ze minder snel breken. Kippen krijgen elk jaar nieuwe veren. Dat heet ruien.