headerFoto

Start

Zintuigen

Kippen hebben net als mensen zintuigen. Zintuigen zijn de organen waarmee we kunnen zien, horen, ruiken en voelen. Kippen gebruiken vooral hun ogen en gevoel om hun omgeving te verkennen. Met hun ogen en oren kunnen ze met soortgenoten 'praten'. Ruiken en proeven kunnen kippen minder goed dan mensen.

Zien

De kip heeft haar ogen aan de zijkant van de kop zitten. Hierdoor kan ze bijna alles om haar heen zien met één van haar ogen. Als kippen iets interessants zien, pikken ze er graag naar. Kippen worden vooral aangetrokken door de kleur rood.

Oog

Oog

Foto: Rob Doolaard

Horen

Kippen gebruiken veel geluiden om onderling met elkaar te praten. Kippen kunnen ongeveer dertig verschillende geluiden maken. Zo maken ze speciale geluiden wanneer er gevaar is. Een oorschelp neemt geluiden op, waardoor de geluiden beter te horen zijn. Kippen hebben geen oorschelp, zoals mensen. Ze hebben een gaatje in hun kop waardoor het geluid binnenkomt. Omdat ze geen schelp hebben kunnen ze alleen geluiden van dichtbij horen.

Kippengeluiden


Voelen

De snavel is voor de kip heel belangrijk om de omgeving mee te verkennen. Vooral met de punt van de snavel kan de kip goed voelen. Een kip kan met haar snavel voelen of iets hard of zacht is, of iets warm of koud is en of iets glad of ruw is.

Snavel

Snavel

Foto: Rob Doolaard

Ruiken

Een kip heeft ook een neus en kan dus ruiken. Ze gebruikt haar neus om eten te zoeken en om soortgenoten te herkennen.

Neus

Neus

Foto: Rob Doolaard

Proeven

Kippen kunnen niet zo goed proeven als mensen. Ze hebben 350 smaakpapillen, terwijl wij er 9.000 hebben! Smaakpapillen zijn een soort knopjes op je tong. Met deze knopjes kunnen we eten en drinken proeven. Ze kunnen wel zoete, zure, zoute en bittere smaken proeven.

Snavel

Snavel

Foto: Rob Doolaard