headerFoto

Start

Hokken en stallen

Als je dieren houdt, moet je ervoor zorgen dat ze gezond zijn. Er zijn verschillende manieren om kippen te houden. Naast gewone kippenstallen heb je ook scharrelstallen, stallen met een uitloop naar buiten en biologische stallen. De ene soort stal houdt meer rekening met wat de kippen willen dan de andere. Als een boer iets extra’s doet voor zijn kippen, kan hij een keurmerk krijgen. Dat is een plaatje dat bijvoorbeeld op de eierdoos staat en waardoor mensen meer voor de eieren betalen. De boer verdient dan ook meer.

Boeren kunnen kippen op vier manieren houden.


In een gangbare stal, ook wel kooi-stal genoemd, hebben kippen de minste ruimte en in een biologische stal de meeste.

Wetten en regels

De belangrijkste wet is de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. In het kort wordt deze ook wel de GWWD genoemd. In deze wet wordt bijvoorbeeld geschreven dat je dieren niet zomaar pijn mag doen of dat je ze geen honger mag laten lijden. Vanaf 1 januari 2013 komt er een nieuwe wet, de Wet Dieren. Deze lijkt veel op de GWWD, maar is nog uitgebreider.

In de GWWD staan vooral algemene regels. Bij de GWWD horen heel veel besluiten, die per diersoort vertellen hoe mensen de dieren moeten houden. Zo staan er regels over het houden van varkens in het Varkensbesluit en van legkippen in het Legkippenbesluit.

Door de overheid en de Algemene Inspectiedienst wordt gecontroleerd of boeren zich aan de regels houden.

Zin in een spelletje?

Ben je met een hele groep en wil je buiten een leuk spel doen? Kijk dan voor ideeën op de Vlaamse spelletjes-website voor het ‘Kippenspel’ of klik op de link hieronder.

Klik hier om te beginnen.

Hoeveel kippen kun jij in het hok proppen? En hoeveel eitjes heb jij verdiend?

kip