headerFoto

Start

Gezondheid

In een goede kippenstal moet een kippenboer aan veel dingen denken. Zo moet hij zorgvuldig het eten samenstellen om goed vlees of goede eieren van de kip te krijgen. De boer kan ook zorgen dat de kip eerder of later nieuwe veren krijgt, door bijvoorbeeld het licht in de stal langer te laten branden.

De gezondheid van de kip is natuurlijk heel belangrijk. Om kippen gezond te houden moeten ze een goede stal of hok hebben en goed voer krijgen.

Kippen op de boerderij

Kippen op de boerderij

Foto: Rob Doolaard

Voeren

Goed eten en schoon water om te drinken zijn heel belangrijk voor kippen. Als kippen te weinig energie, eiwit, mineralen of vitaminen krijgen, kunnen ze allerlei ziekten krijgen, groeien ze minder goed en leggen ze minder eieren.

Eet- en drinkbak voor kippen

Eet- en drinkbak voor kippen

Foto: Annelies Schraven

Een gezonde kip

Ook kippen worden af en toe ziek. Een zieke kip is rustiger, blijft met opgezette veren in een hoekje zitten, gaat minder eten, gaat hoesten, groeit minder goed of legt minder eieren. De eieren kunnen ook een zachtere eierschaal krijgen of een anders gekleurde eidooier. Een goede stal, goed eten en schoon water zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat kippen niet ziek worden. Er wordt nog meer gedaan om te voorkomen dat de kippen ziek worden. Zo krijgen ze bijvoorbeeld medicijnen in het eten of drinkwater om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Een hele zieke kip: in elkaar gedoken, hangende staart, en niet actief en lelijke veren

Een hele zieke kip: in elkaar gedoken, hangende staart, niet actief en lelijke veren

Foto: Rob Doolaard