headerFoto

Start

Eten en drinken

Konijnen eten niet alleen gras. Ze eten ook allerlei andere plantensoorten. Van de ene plant eten ze het liefst de wortels, van de andere de bladeren en van weer andere de bloemknoppen. Hun gebit is ervoor gemaakt om dit voedsel te eten. Een konijn kiest het liefst eten uit dat nog niet zo oud is, omdat hun darmen oud gras niet zo goed kunnen verwerken.

Meestal eet een konijn verdeeld over de dag een heleboel kleine beetjes. De meeste mensen eten drie keer per dag: ontbijt, middageten en avondeten. Maar konijnen eten wel 30 tot 40 keer per dag! Als het donker begint te worden, eten ze het meest.

Een lekker hapje!

Een lekker hapje!

Foto: onbekend

Wist je dat!
De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door. Ze worden steeds langer. De voortanden groeien elk jaar ongeveer 12 centimeter, de kiezen 8 tot 11 centimeter. Een konijn moet daarom op hard materiaal kunnen knagen om zijn tanden te laten afslijten.

Twee soorten keutels

Een konijn heeft twee soorten keutels: normale harde keutels en zachte, donkere keutels. In de normale harde keutels zit het ‘afval’ dat niet meer verteerd kan worden. De zachte, donkere keutels eten konijnen weer op. Deze keutels worden vanuit een speciale darm (de blinde darm) uitgepoept. Dat klinkt vies, maar eigenlijk is het heel slim van een konijn. Doordat deze keutels opnieuw door de maag en de darmen komen, kan het konijn er nog meer vitamientjes uit halen. Slim hè?

Op zoek naar eten

Op zoek naar eten

Foto: Rob Doolaard