headerFoto

Start

Zintuigen

Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen. Proeven doen ze, net als wij, met hun tong.

Ruiken

Konijnen kunnen veel beter ruiken dan wij. Ze hebben die goede neus niet voor niets. Ze gebruiken hun neus voor veel dingen. Zo kunnen ze roofdieren ruiken, kunnen ze andere konijnen iets laten weten en ruiken ze of het eten lekker is.

Konijn met witte neus

Konijn met witte neus

Foto: Rob Doolaard

Horen

Een konijn hoort beter dan wij. Hun lange oren kunnen apart van elkaar bewegen. Gaat het ene oor naar rechts, dan kan het andere naar links. Dat kunnen mensen niet, probeer maar eens! Wanneer een konijn zijn oren draait naar de plek waar het geluid vandaan komt, kunnen ze de geluiden goed opvangen.

Grote oren!

Grote oren!

Foto: onbekend

Omdat konijnen niet willen opvallen voor roofdieren, maken ze maar weinig geluid. Eigenlijk zijn er maar twee geluiden die konijnen maken. Dat zijn stampen en gillen.

Stampend konijn

Zien

Vossen, uilen en andere roofvogels en roofdieren jagen op konijnen. Daarom noemen we een konijn een prooidier. Het is dus belangrijk dat konijnen een roofdier op tijd zien, zodat ze nog kunnen vluchten. Hiervoor is het handig als je veel kan zien. Een konijn kan zonder zijn kop te bewegen bijna alles om zich heen zien, ook achter zich! Dat komt omdat hun ogen aan de zijkant van hun kop zitten in plaats van aan de voorkant, zoals bij ons.

Grote ogen!

Grote ogen!

Foto: Rob Doolaard

Voelen

Konijnen hebben aan de zijkant van hun kop, bij de neus en boven de ogen, snorharen. Je ziet zo al dat dit andere haren zijn dan de rest van de haren van het konijn: ze zijn dikker en steviger. Snorharen worden gebruikt om dingen van dichtbij te voelen. Ook zijn ze handig in het donker: konijnen kunnen dan makkelijker voelen waar ze lopen.

Konijn met snorharen

Konijn met snorharen

Foto: Rob Doolaard

Proeven

Een konijn proeft net als wij met zijn tong. Ze hebben ongeveer 8.000 smaakpapillen, dat zijn de plekjes op je tong waarmee je smaken kunt herkennen. Mensen hebben er ongeveer 9.000. Als een konijn iets eet, voelt hij eerst met zijn lippen. Ook ruikt hij eraan. Daarna pas neemt hij een hapje.

Etend konijn

Etend konijn

Foto: Rob Doolaard