headerFoto

Start

Gedrag

Rusten

Konijnen zijn vooral actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, als het nog een klein beetje donker is. Konijnen zijn dieren die snel vluchten en in de schemering zijn ze minder goed te zien. Ze voelen zich dan veiliger. Ze vluchten weg voor alles wat misschien een roofdier is.

Wanneer een konijn zich veilig en ontspannen voelt, gaat hij languit gestrekt op de grond liggen. Soms rollen ze zich ook om. Het liefst rust een konijn onder struiken of in een konijnenhol.

Wist je dat!
Een wild konijn kan bijna vier meter hoog springen om aan een roofdier te ontspannen.
Konijnenhol

Konijnenhol

Foto: onbekend

Zin in een spelletje?

Konijnen kunnen erg hoog springen. Kun jij dat ook? Laat het konijn in dit spel zo hoog mogelijk springen.

klik hier om te beginnen.

Poetsen en likken

Poetsen en likken

Een konijn likt zelf zijn vacht schoon. Hij kan bijna overal bij. Alleen de kop is lastig schoon te maken met de tong. Daarvoor gebruikt een konijn zijn voorpoten: hij gaat op zijn achterpoten zitten en likt over zijn voorpoten. Daarna wrijft hij zijn voorpoten over zijn kop.

konijn poetst zichzelf

Konijn poetst zichzelf

Foto: Rob Doolaard

Groepsleven

Als er weinig konijnen in een gebied leven, zijn ze meestal met zijn tweeën. Als er veel konijnen in een gebied leven, gaan ze vaak in grotere groepen samenleven. Meestal bestaat een groep uit 2 of 3 mannetjes met 2 tot 9 vrouwtjes en de jonge konijnen. Als een groep te groot wordt, worden er vaak weer een aantal kleinere groepjes gemaakt. Konijnen die samenleven, zorgen goed voor elkaar. Vrouwtjes verdedigen hun holen tegen indringers. De mannetjes verdedigen de vrouwtjes.

Groep konijnen

Groep konijnen

Foto: onbekend

Voortplanting

Aan het einde van de winter begint het paarseizoen voor wilde konijnen. Vrouwtjes die de baas zijn in een groep doen dan vaak kwaad en agressief naar andere vrouwtjes. Zo proberen ze als enige drachtig (zwanger) te worden.
Als een vrouwtje drachtig is, maakt ze een nieuw hol in het gangenstelsel van de groep waar ze bij hoort. Dit holletje is bedekt met een bedje van gras en zachte haren uit haar vacht.
Konijnen zijn ongeveer 4 weken drachtig en krijgen dan ongeveer 5 jongen. De meeste wilde konijnen krijgen 2 of 3 nestjes jongen achter elkaar in één jaar. Het eerste nestje wordt in maart geboren en het laatste in juli. Daarna wordt er weer gewacht tot het volgende jaar. De tamme konijnen die wij houden, kunnen het hele jaar door jonge konijntjes krijgen.

Konijn met jongen

Konijn met jongen

Foto: Rob Doolaard