headerFoto

Start

Gedrag

Onder water bewegen!

Alle dieren hebben zuurstof nodig om te blijven leven. Landdieren en mensen komen aan zuurstof door de lucht om hen heen in te ademen. Vissen halen hun zuurstof uit het water. Longen, zoals wij hebben, kunnen geen zuurstof uit water opnemen, maar vissen hebben daar een trucje voor. Vissen hebben geen longen, maar kieuwen.

Kieuwen

De spieren van een vis helpen hem om vooruit te bewegen. Als vissen snel moeten bewegen, gebruiken ze de grote spieren aan de zijkant en hun staart. Sommige vissen gebruiken de grote spieren aan de zijkant niet en bewegen alleen met hun staart. Hun lichaam houden ze dan min of meer stil.

Wist je dat!
De sprintkampioen van de oceaan is de zeilvis. Die kan met 109 kilometer per uur door de oceaan crossen!

Overleven

De meeste vissen moeten zoeken naar eten en tegelijk zorgen dat ze zelf geen eten voor andere dieren worden. Vissen hebben verschillende manieren om aan roofdieren te ontsnappen. Als ze je niet zien, kunnen ze je ook niet opeten. Veel vissen zijn daarom goed gecamoufleerd. Sommige vissen lijken op stukjes zeewier en andere lijken op dode bladeren. Een aantal soorten vissen is heel fel gekleurd, waardoor ze niet opvallen als ze tussen koraal zwemmen. Sommige vissen verstoppen zich in het zand van de zeebodem.

Voortplanting

Bijna alle vissen beginnen hun leven als een eitje in het water. Sommige vrouwelijke vissen laten hun eitjes los in het water drijven, terwijl andere zorgvuldig een plek voor hun eitjes uitzoeken en ze verzorgen. Sommige vissen, waaronder vele haaien, brengen levende jongen ter wereld.

De meeste visseneitjes die in de oceaan worden gelegd, zijn heel klein. Om een visje te worden, moeten de visseneitjes bevrucht worden door een mannetjesvis. Meestal bevrucht de mannelijke vis de eitjes, nadat het vrouwtje ze gelegd heeft. Het leggen en bevruchten van de eitjes noemen we paaien.

Wist je dat
Mensen eten wel eens visseneieren als duur hapje. Dat heet kaviaar.


Zoek de vis!

Zoek de vis!

Foto: Rob Doolaard