headerFoto

Start

Zintuigen

Net als andere dieren en mensen hebben vissen zintuigen. Daarmee kunnen ze zien, horen, ruiken en proeven. Maar bij vissen werkt het allemaal wel anders dan bij veel andere dieren.

Onder water zien

Vissen kunnen onder water veel beter zien dan mensen. Als wij onder water zwemmen en we houden onze ogen open, zien we alles wazig. Vissen kunnen onder water net zo goed zien als wij boven water. Zij zien alles wel scherp.

Oog

Oog

Foto: Rob Doolaard

Onder water horen

Geluiden gaan onder water gemakkelijk van de ene plaats naar de andere plaats. Ze gaan door water zelfs sneller dan door lucht. Maar als je weleens onder water hebt gezwommen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de geluiden anders klinken dan op het land. Dat komt doordat onze oren, die normaalgesproken uitstekend werken, onder water niet zo goed werken.

Onder water proeven en ruiken

Wij proeven met onze tong met speciale smaakpapillen. Een vis heeft niet alleen smaakpapillen op zijn tong, maar ook rond zijn bek, op zijn lippen en op andere delen van zijn lichaam. Hij proeft dus niet alleen met zijn tong, maar met allerlei lichaamsdelen!

Happende vis

Happende vis

Foto: Rob Doolaard

Veel vissen hebben neusgaten op hun kop. Wij halen ook adem door onze neus maar dat doen vissen niet. Hun neus is alleen om mee te ruiken. Sommige vissen geven geuren af om andere vissen te waarschuwen voor gevaar.

Wist je dat!
Haaien kunnen heel goed ruiken. Ze worden weleens ‘zwemmende neuzen’ genoemd. Een haai kan één druppel bloed in een groot zwembad gewoon ruiken. Hij kan ook bepalen uit welke richting een geur komt. Je moet dus niet gewond zijn in het water als er een haai in de buurt is, want hij ruikt je meteen!


Citroenhaai

Citroenhaai

Foto: Rob Doolaard