headerFoto

Start

Visserij

Veel mensen eten vis omdat ze dat lekker vinden, maar vis bevat ook heel veel vitamines en gezonde vetten. De laatste jaren zijn mensen steeds meer vis gaan eten. Dit komt vooral omdat er meer vis te vinden is in de supermarkten en omdat mensen steeds beter op hun gezondheid gaan letten.

De visserij bestaat uit twee soorten:

Visnet

Visnet

Foto: Onbekend

Wetten en regels

De belangrijkste wet is de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. In het kort wordt deze ook wel de GWWD genoemd. In deze wet wordt bijvoorbeeld geschreven dat je dieren niet zomaar pijn mag doen of dat je ze geen honger mag laten lijden. Vanaf 1 januari 2013 komt er een nieuwe wet, de Wet Dieren. Deze lijkt veel op de GWWD, maar is nog uitgebreider.
In de GWWD staan vooral algemene regels en moet officieel toegepast worden op vissen die we in vissenkommen, aquaria, vijvers en kwekerijen houden. Een wet die helemaal op de visserij gericht is, is de Visserijwet. Deze wet gaat niet over hoe je vissen het best kunt houden en verzorgen, maar er staat wel in wat je wel en niet mag als je vist. Deze wet kan opgedeeld worden in een deel voor vissers op meren en rivieren en een deel voor zeevissers.

Door de overheid en de Algemene Inspectiedienst wordt gecontroleerd of boeren zich aan de regels houden.

Wist je dat!
Als je alleen nog maar vis wilt eten die gevangen is volgens de regels kun je kijken in de Viswijzer. Dit is een website waarop je kunt zien of de vis die je eet duurzaam is.