headerFoto

Start

Eten en drinken

Sommige dieren eten alleen vlees of alleen planten. Varkens eten dit allebei, net als mensen. Ze eten bijna alles wat ze kunnen vinden of krijgen van de boer. Daarom worden ze alleseters genoemd. In het wild eten varkens vooral planten, wortels, gras en fruit. Maar ook kikkers, wormen of dode dieren staan soms op het menu. Van de boer krijgen varkens brokken of een natte pap, waar alles in zit om groot en sterk te worden. Deze pap heet brijvoer of brij.

Brokken voor varkens

Brokken voor varkens

Foto: Annemarije Verspuy

Het liefst zoeken varkens ongeveer 7 uur per dag naar eten en ze doen dit voornamelijk ’s ochtends en ‘s avonds. Varkens gebruiken natuurlijk geen bestek om te eten. In plaats daarvan gebruiken ze hun neus, onderlip, tanden en tong als hulpmiddel. Met hun neus woelen ze de grond om, om naar voedsel te zoeken. Dit wordt wroeten genoemd. Het eten scheppen ze dan op met hun onderlip, waarbij hun tanden en tong ervoor zorgen dat ze niet morsen.

Op de boerderij kunnen varkens geen 7 uur per dag eten en meestal niet wroeten, omdat ze niet buiten komen. Binnen is de vloer van de hokken hard. Als het koud is eten varkens meer dan als het warm is. Stro geeft varkens een lekker vol gevoel, zodat ze niet meteen weer honger hebben.

Biggen kunnen nog geen brokken eten. Ze drinken melk bij hun moeder. In dit filmpje zie je hoe ze dat doen:

Biggen drinken melk

Wist je dat!
Varkens worden gebruikt om truffels te zoeken. Truffels zijn een soort paddenstoelen die in de grond groeien en die vaak in restaurants worden gebruikt. Truffels zijn heel duur, want ze zijn moeilijk te vinden. Zeugen houden van truffels, omdat ze voor hen een beetje ruiken naar een beer.