headerFoto

Start

Vlees

Voordat het vlees op jouw bord terechtkomt, heeft het al een lange weg afgelegd. Het begint allemaal bij een vermeerderingsbedrijf. Hier houdt de boer zeugen en biggen. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk biggen worden geboren. Als de biggen oud genoeg zijn, groeien ze op als vleesvarken. Meestal gaan ze dan naar een ander bedrijf, namelijk een vleesvarkensbedrijf.

Vleesvarkensbedrijf

Vleesvarkensbedrijf

Foto: Onbekend

Op een vleesvarkensbedrijf worden de biggen gehouden en groeien op tot ze groot genoeg zijn om geslacht te worden. Ze komen meestal op het vleesvarkensbedrijf als ze ongeveer 25 kilogram zijn. Ze groeien hier tot ze ongeveer 110 kilogram wegen. De varkens zijn dan een half jaar oud. Daarna gaan ze op transport naar de slachterij.


Varkens op transport

Als de varkens op de slachterij aankomen, wordt er gekeken of ze gezond zijn. Daarna mogen ze even rusten. Dat is beter voor de varkens en het vlees. Daarna worden de varkens bewusteloos gemaakt met een elektrische schok of met gas (narcose). Als ze dan doodgaan, voelen ze dat niet. De varkens worden als ze dood zijn aan een haak gehangen en gaan via een vaste route door het slachthuis. Langs de route staan allemaal mensen die de varkens van binnen controleren of er stukjes vlees afsnijden.

Varkens aan de haak

Varkens aan de haak

Foto: Onbekend

Het vlees wordt in het slachthuis of op een ander bedrijf verwerkt in kleine stukjes. Dit heet een vleesverwerkingsbedrijf. De stukjes vlees worden dan verpakt en naar de groothandel gebracht. Bij een groothandel worden verschillende soorten eten en drinken verzameld. Voor de supermarkt wordt dan een vrachtauto volgeladen met de spullen die deze nodig heeft. Als koper kan je boodschappen doen in de supermarkt of bij de slager.

Wist je dat!
Woensdag is vaak 'gehaktdag'. Wil je weten waar dit vandaan komt? Bekijk dan dit filmpje:


Woensdag gehaktdag