headerFoto

Start

Welzijn

Wist je dat!
De staart vertelt vooral bij biggen of ze zich goed voelen. Een strak gekrulde staart betekent bij de meeste varkens dat ze gezond zijn. Een rechte staart betekent dat een varken zich niet op zijn gemak voelt.


Krulstaart

Krulstaart

Foto: Annemarije Verspuy

Varken

Voor het varken is het natuurlijk belangrijk dat hij gezond is. Hij moet goed te eten krijgen, niet bang hoeven te zijn en zich zo kunnen gedragen als hij wil. Als het varken alles krijgt wat hij nodig heeft, is zijn welzijn goed. Varkens worden door mensen gehouden. Ze kunnen dus niet zelf zorgen voor hun eten en drinken, een warm plekje, groepsgenootjes of beter worden als hij ziek is. Het varken is afhankelijk van de mensen die voor hem zorgen. Wij (of de boer) moeten dus zorgen dat hij goed verzorgd wordt. Wat een dier nodig heeft om een goed welzijn te hebben, kun je beschrijven met de Vijf Vrijheden. Hierin staat bijvoorbeeld dat een varken eten en drinken moet krijgen, en medicijnen als hij ziek wordt.

Varkensboer

De boer wil het liefst allemaal gezonde varkens hebben. Hij zal daarom zijn best doen om zo goed mogelijk voor zijn dieren te zorgen. Ook wil hij natuurlijk genoeg geld verdienen. Wat hij verdient, hangt af van wat de mensen willen betalen voor zijn vlees. Als hij veel aan het dierenwelzijn van zijn varkens wil doen, kost dat vaak meer. De mensen in de winkel moeten dan meer betalen. Als de mensen niet meer willen betalen voor het vlees, is het moeilijker voor de boer om bijvoorbeeld grotere hokken te bouwen of de varkens extra stro te geven.

Klant in de winkel

Jij bent belangrijk voor dierenwelzijn als je klant bent in de winkel. Als je alleen goedkoop vlees wilt kopen, krijgt de boer minder geld. Hij kan daarvan minder doen voor zijn dieren. Als je in de winkel een duurder stukje vlees koopt, krijgt de boer vaak ook iets meer en kan hij wel wat extra’s doen voor zijn dieren. Hij kan ze bijvoorbeeld meer ruimte geven of duurder voer voor ze kopen. Vaak kun je op het pakje vlees zien of de dieren bijvoorbeeld meer ruimte krijgen of naar buiten kunnen. Er staat dan een keurmerk op: een plaatje of een woord dat betekent dat het bijvoorbeeld biologisch vlees is.

Partij voor de dieren

De Partij voor de Dieren wil dat er in Nederland beter met dieren wordt omgegaan. Zij wil bijvoorbeeld minder dieren op een boerderij, zodat de dieren meer ruimte hebben. De Partij voor de Dieren wil dat er betere wetten komen in Nederland die zorgen voor een betere behandeling van alle dieren.

Logo Dieren bescherming

Dierenbescherming

De Dierenbescherming komt op voor de rechten van dieren. Zij wil dat alle dieren goed behandeld worden. De Dierenbescherming is tegen dierenmishandeling. Zij richt zich vooral op huisdieren, proefdieren en wilde dieren. Maar steeds vaker ook op de landbouw. Als er dieren in de landbouw niet goed behandeld worden, komt de Dierenbescherming daartegen in actie. De Dierenbescherming wil bijvoorbeeld dat alle dieren genoeg ruimte hebben en dat ze niet hun hele leven binnen staan.

LogoDierenbescherming

Klik hier voor de Jeugdwebsite van de Dierenbescherming.