headerFoto

Start

Zintuigen

Als mensen hun omgeving verkennen, gebruiken ze vooral hun ogen. In een vreemde omgeving kijk je zelf eerst goed om je heen. Een varken kan niet zo goed zien als wij. Daarom gebruikt hij zijn lange platte neus en grote oren om nieuwe dingen te ontdekken. Varkens kunnen dus goed horen en ruiken.

Horen

Geluid is voor varkens de belangrijkste manier om iets tegen elkaar te vertellen. Er zijn ongeveer 26 verschillende varkensgeluiden. Varkens kunnen knorren, grommen, schreeuwen, tandenknarsen en smakken. Als een varken een geluid maakt, kan dat van alles betekenen. Als je op een varken afloopt, begint hij vaak te knorren. Als je dichterbij komt, worden de knorren steeds korter. Een varken gilt als hij achterna gezeten wordt, opgepakt wordt of als iemand hem pijn doet. Varkens maken ook korte knorren achter elkaar wanneer ze teruggezet worden bij de groep varkens. Met deze knorren kan een varken ook laten merken dat hij honger heeft. Hoe harder en sneller het geluid, hoe liever het dier iets wil. Daarom roepen hongerige biggen harder om hun moeder dan biggen die geen honger hebben.

Oor

Oor

Foto: Annemarije Verspuy

Ruiken

Varkens kunnen heel goed ruiken met hun platte neus. Het platte gedeelte wordt de wroetschijf genoemd. De wroetschijf is sterk, maar ook gevoelig. Zo kunnen varkens de grond omwoelen om naar eten te zoeken. Geuren zijn belangrijk voor varkens om elkaar dingen te vertellen.

Zin in een spelletje?

Varkens zoeken eten met hun neus. Kun jij het varken de goede weg wijzen? Maar pas op, blijf uit de handen van de mensen!

Klik hier om te beginnen.

Varken

Zien

Varkens kunnen niet zo goed zien als wij. Het zijn eigenlijk dieren die van schemering houden. Als ze ergens rondlopen waar ze nog nooit geweest zijn, houden ze hun kom omlaag. Zo kunnen ze voelen, ruiken en proeven wat er op de grond ligt. Ze hebben dus eigenlijk geen goede ogen nodig.

Aan de houding van een varken is te zien of hij het te warm of te koud heeft. Een varken dat het te warm heeft, ligt het liefst uitgespreid op een koude vloer. Een dier dat het koud heeft, legt zijn poten tegen zijn lichaam. Hij maakt zich dan klein om het minder koud te hebben. Ook gaan varkens dicht tegen elkaar aan liggen als het koud is.

Oog

Oog

Foto: onbekend