headerFoto

Start

Hokken en stallen - Biologische stallen

Op een biologische boerderij kunnen varkens zich gedragen zoals ze dat graag zouden willen. Ook wordt er goed op het milieu gelet. Deze varkens hebben meer ruimte en ze moeten naar buiten kunnen. In de stal moet daglicht komen en er moet natuurlijke ventilatie zijn. Dat betekent dat verse lucht niet door machines, maar door de wind binnenkomt.

Op de biologische boerderij moet de vloer voor de helft dicht zijn (bijvoorbeeld van beton), de andere helft mag een roostervloer zijn. Ook moeten alle varkens een rustplaats met stro hebben. Hier kunnen ze in liggen en ze kunnen er van eten.

Varken in de modder

Varken in de modder

Foto: Rob Doolaard

Wanneer zeugen biggen hebben, mogen ze op biologische boerderijen niet in een kraambox liggen zoals bij de meeste boerderijen. Ze moeten vrij rond kunnen lopen. Soms mag een boer de zeug wel een paar dagen in zo’n hok zetten, totdat de biggen wat sterker zijn. Daarna haalt hij de kraambox er weer uit.

Als een varken ziek is, zijn er strengere regels om hem beter te maken. Biologische varkens mogen alleen binnen Nederland vervoerd worden, zodat ze minder lang onderweg zijn. Als een boer zijn varkens volgens de biologische regels houdt, kan het bijvoorbeeld het EKO-keurmerk krijgen.

EKO-Keurmerk

EKO-keurmerk

Pluspunten


Minpunten


TERUG