Hokken en stallen - Scharrelvarkenshouderij
Op een scharrelvarkensboerderij wordt meer gedacht aan wat de varkens graag doen. Zo moeten ze strooisel krijgen, zodat ze daarin kunnen liggen en wroeten. Een scharrelvarkensboerderij zit tussen een gangbare en biologische boerderij in. De varkens hebben er meer ruimte dan bij een gangbare boerderij, maar niet zoveel als op een biologische boerderij. Er zijn maar heel weinig scharrelvarkensbedrijven in Nederland.
Scharrelvarkens moeten naar buiten kunnen. De vloer moet voor een deel dicht zijn en ze mogen niet op vloeren lopen met gaatjes of spleten in het hele hok (roostervloeren). Die vloeren worden op gangbare boerderijen gebruikt, zodat de mest makkelijk door de spleten naar beneden kan lopen en het hok schoon blijft. Varkens vinden roostervloeren niet lekker lopen en niet fijn liggen, omdat het hard is en ze er niet in kunnen wroeten.
Verder moet er altijd daglicht in de stal vallen en moeten de dieren stro krijgen. Het voer moet voor een deel uit vezels bestaan, waardoor ze langer vol zitten. Vezels zitten bijvoorbeeld in stro en hooi, maar meestal niet zoveel in brokjes.
Scharrelvarkens hebben meer ruimte nodig dan varkens op gangbare boerderijen. Daardoor is het vlees van deze varkens duurder. Scharrelvlees kan je in de winkel herkennen aan het scharrelvarkensvlees-keurmerk.
Keurmerk Scharrelvarkensvlees
Pluspunten
- Stro: omdat de varkens stro krijgen, kunnen ze zich meer gedragen zoals ze willen. Dat geeft ze iets te doen en ze zijn langer bezig met eten.
- Ruimte: de varkens hebben meer ruimte, waardoor ze meer kunnen bewegen.
Minpunten
- Klimaat: omdat de dieren naar buiten kunnen, is de temperatuur in de stal niet altijd hetzelfde. Soms kan dat minder goed zijn voor de gezondheid van de varkens.
- Stof: het stro is goed als speeltje of ligbed voor de varkens, maar in het stro zit ook stof dat de varkens in kunnen ademen. Daardoor kunnen ze makkelijker ziektes krijgen aan bijvoorbeeld hun longen.